Politie en Justitie

Justitie Aruba past voor het eerst snelrecht toe

ORANJESTAD – Voor de eerste keer heeft Aruba snelrecht toegepast. Een 24-jarige man is vandaag door de rechter in eerste aanleg veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk. De verdachte werd twee weken geleden, op 14 april, betrapt met twee vuurwapens in zijn auto.

De invoering van het nieuwe wetboek van strafvordering maakte deze vorm van snelle rechtspraak mogelijk, waarbij een verdachte binnen 17 tot 20 dagen duidelijkheid krijgt over zijn zaak.

Deze eerste toepassing van snelrecht in Aruba toont aan dat niet alle zaken geschikt zijn voor deze procedure; het moet gaan om zaken die niet te complex zijn om te bewijzen, zoals wanneer iemand op heterdaad wordt betrapt of bekentenis aflegt. Ook moet de advocaat van de verdachte akkoord gaan, en moet de verdachte in hechtenis kunnen blijven tot de behandeling van zijn zaak.

Deel dit artikel