Toerisme

Nieuw beleid vakantieverhuur Aruba moet verhuur eerlijker maken

ORANJESTAD – De vakantieverhuurmarkt op Aruba staat op het punt gereguleerd te worden. Met bijna een derde van de bezoekers die kiezen voor deze vorm van accommodatie, ziet de Arubaanse regering de noodzaak om in te grijpen en een evenwichtig speelveld te creëren, mede in het belang van de zakelijke hospitality sector.

Het ministerie van Toerisme en Volksgezondheid benadrukt het belang van een registratiesysteem voor vakantieverhuur. “Elke eigenaar die zijn eigendom als vakantieverblijf wil verhuren, moet deze registreren,” stelt het ministerie. Dit beleid is niet alleen bedoeld om efficienter toeristenbelasting op te halen, maar ook om kwaliteit te garanderen die Aruba wereldwijd moet uitstralen en om eerlijke concurrentie te waarborgen.

In het kader van dit nieuwe beleid wordt ook de Dienst Warenkeuring en Hygiëne verzelfstandigd. Deze dienst, momenteel nog onderdeel van het Directoraat Volksgezondheid, functioneert binnenkort als onafhankelijke entiteit. De dienst draagt de verantwoordelijkheid voor het gehele vergunningsproces, inclusief de noodzakelijke controles op hygiëne en veiligheid.

De overheid werkt bovendien aan de digitalisering van het vergunningsproces, een stap die het makkelijker maakt voor horecabedrijven om aan de regels te voldoen. “Deze modernisering maakt het proces sneller en transparanter,” aldus een woordvoerder van het ministerie.

Verder draagt het nieuwe beleid ook bij aan een betere naleving van de lokale belastingwetgeving, waaronder de toeristenbelasting. Dit zorgt niet alleen voor een eerlijke verdeling van de lasten, maar ook voor extra inkomsten die volgens het ministerie ten goede kunnen komen aan de gemeenschap.

Met de laatste juridische aanpassingen bijna voltooid, verwacht de regering binnenkort groen licht van de Raad van Advies.

Deel dit artikel