Klimaat

Nieuw project beoordeelt klimaatrisico Aruba

ORANJESTAD – Het Stimson Center gaat starten met een uitgebreide klimaatrisicobeoordeling voor Aruba. Met het project is een investering van ruim driehonderdduizend dollar gemoeid. Dit zogenaamde Climate and Ocean Risk Vulnerability Initiative (CORVI), moet helpen om een klimaatbestendige en duurzame toekomst voor de inwoners van Aruba te bouwen. 

CORVI is een op data gebaseerde beslissingsondersteuningstool voor lokale leiders om slimme klimaatinvesteringen te doen. De tool integreert nationale en lokale data en informatie van land tot zee, en gebruikt bijna honderd verschillende ecologische, financiële en sociale risico-indicatoren om een gedetailleerde en holistische risicobeoordeling te produceren. Wanneer voltooid, levert CORVI concrete aanbevelingen voor actie. Het project in Aruba is de 16e CORVI-beoordeling van het Stimson Centre.

Kust- en mariene ecosystemen

Aruba is sterk afhankelijk van toerisme, dat bijna 90 procent van de economie en werkgelegenheid van het eiland uitmaakt. Kust- en mariene ecosystemen, die cruciaal zijn voor toeristische attracties, worden bedreigd door kustontwikkeling, afvalbeheerproblemen, oceaanverzuring, hittegolven en verhoogde extreme weersomstandigheden zoals orkanen. Deze ecosystemen spelen een cruciale rol in het ondersteunen van de ambachtelijke visserij van het eiland en bieden een natuurlijke barrière tegen stormvloeden.

Het uiteindelijke doel van het project is het bieden van een geïntegreerde en gedetailleerde klimaataanpassingsroute om duurzame oplossingen te implementeren die de blauwe economie, de prachtige plekken en de mensen van Aruba beschermen.

De NCRC is een nationale commissie, bestaande uit leden van de overheid en de private sector, opgericht door de regering van Aruba om klimaatveerkracht op het eiland te bevorderen. De CORVI-beoordeling in Aruba zal helpen bij de ontwikkeling van een uitgebreid 10-jarig routemap om de veerkracht op het eiland te versterken.

Deel dit artikel