Algemeen

‘Spanningen in de regio van Aruba lopen op’

ORANJESTAD – De nationale veiligheid van Aruba is momenteel de grootste prioriteit terwijl de spanningen in verschillende voor Aruba belangrijke landen dagelijks escaleren. Dit is de informatie ontvangen van bronnen van de Arubaanse krant DIARIO.

Die bronnen geven aan dat er binnen de Arubaanse gemeenschap een groeiende bezorgdheid heerst vanwege het feit dat de landen in de regio serieuze problemen ondervinden. Het gaat om de Dominicaanse Republiek in relatie tot de ontwikkelingen in Haïti en Brits Guyana dat op gespannen voet staat met Venezuela. Aruba herbergt veel burgers uit die landen.

Dominicaanse Republiek

“Meer dan ooit heeft de Arubaanse gemeenschap regionale informatie nodig, vanwege het belang dat deze heeft voor een belangrijk deel van de gemeenschap, of ze nu afkomstig zijn uit de betreffende landen of familie- of vriendschapsbanden hebben met deze landen”, schrijft Diario.

Bronnen kwalificeren de situatie in Haïti als wanhopig, wat de reden is dat de bevolking van het land bereid is alle gevaren te trotseren om de grens over te steken en de Dominicaanse Republiek te bereiken.

De Dominicaanse regering heeft belangrijke maatregelen genomen, waarbij de bouw van de muur tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti zeker geschiedenis zal maken.

Bronnen wijzen op het aantal personen van Haïtiaanse afkomst die lid zijn geworden van de Arubaanse gemeenschap, die zeer oplettend zijn met betrekking tot wat er in Haïti gebeurt, zonder dat zij hulp kunnen bieden vanwege de chaotische situatie in het land.

Burgers van Aruba van Dominicaanse afkomst volgen de informatie en alle stappen die door de Dominicaanse regering worden genomen in het licht van de huidige realiteit. 

Venezuela

Ondertussen is het niet alleen het eiland Hispaniola, gevormd door de eerste onafhankelijke republiek in de Caribische regio, Haïti, en de Dominicaanse Republiek die reden tot zorg geeft in Aruba.

De situatie in Venezuela blijft dagelijks reden tot bezorgdheid geven. De relaties tussen Nicolas Maduro en de Russische leider Putin geven zeker reden tot zorg op het moment dat Nicolas Maduro doorgaat met zijn inspanningen om Essequibo, dat deel uitmaakt van Guyana, te annexeren.

Nicolas Maduro ondersteunt zijn acties door Amerika te beschuldigen van het willen vestigen van een militaire basis in Guyana. Verkiezingen in Venezuela naderen. Verkiezingen die geen enkele indicatie geven dat ze de democratie in Venezuela zullen herstellen, zoals Nicolas Maduro aan Biden beloofde, die op zijn beurt economische sancties tegen Nicolas Maduro opgeheven heeft.

Deel dit artikel