Overheid en Politiek

Arubaans parlement gaat toch wet homohuwelijk behandelen

ORANJESTAD – Na weken van intensieve speculatie en discussies, heeft het Parlement van Aruba de behandeling van de wet op het homohuwelijk vastgesteld voor vrijdag 10 mei. De agenda-setting volgt na geruchten dat het controversiële voorstel mogelijk zou worden uitgesteld vanwege de complexiteit en gevoelige aard ervan. 

Binnen parlementaire kringen werd zelfs gesuggereerd dat, indien de wet behandeld en aangenomen zou worden, dit het einde van de regering zou betekenen, met name nadelig voor de MEP-partij.

Desondanks is deze week de officiële oproeping naar alle parlementariërs uitgegaan, met het verzoek om vanaf 9 uur ’s ochtends aanwezig te zijn. Het streven is om na afloop van de debatten te stemmen over de wet en de uitkomst te bepalen.

Premier Evelyn Wever-Croes heeft in een uitzending van Noticiacla LIVE met journalist Tito Laclé toegelicht dat de uitkomst nog alle kanten op kan. Er bestaat een kans dat het Parlement de wet aanneemt, terwijl de Hoge Raad van Cassatie een tegenovergesteld vonnis kan hebben, of andersom. Die doet uitspraak aan het eind van deze maand, op 31 mei.

De toekomst van de wetgeving hangt af van de argumenten die worden gepresenteerd en de manier waarop met de situatie zal worden omgegaan. Ongeacht de uitkomst, de beslissing van de Hoge Raad is definitief. Afhankelijk van dit vonnis kan het Parlement genoodzaakt zijn om de wet aan te passen om deze in overeenstemming met de bestaande wetgeving te brengen.

Deel dit artikel