geschiedenis

Cas Veneranda wordt binnenkort gestript

ORANJESTAD – Cas Veneranda wordt binnenkort gestript, daarna volgt een publieke aanbesteding voor de restauratie. Het pand moet een juweel van een gebouw worden als toonbeeld van cultureel erfgoed in Oranjestad. Dit pand, dat tegenover het stadhuis staat en bekend staat om zijn historische waarde, heeft jarenlang leeggestaan en was dringend toe aan een opknapbeurt.

Het Monumentenfonds kocht Cas Veneranda in 2023. De overheid van Aruba heeft een eenmalige subsidie gegeven voor de aankoop als onderdeel van een breder plan om het centrum van Oranjestad nieuw leven in te blazen. Het monumentenfonds van Aruba draagt en financiert het project.

Naast de restauratie van het gebouw en het behoud van de originele aspecten, ondergaat het gebouw moderne architectonische aanpassingen om een multifunctioneel karakter te krijgen. De ruimte huisvest dan diverse economische activiteiten.

Een van de bewoners is de Directie Economische Zaken, Handel en Industrie (DEZHI). Door overheidsdiensten naar dit centrale punt te verhuizen, wordt gehoopt de commerciële activiteit in de omliggende winkels te stimuleren. Daarnaast wordt er een ruimte voor privébijeenkomsten beschikbaar gesteld voor het publiek, evenals een restaurant.

Geschiedenis

Het imposante gebouw aan de Wilhelminastraat werd in 1936 gebouwd door Federico Maximiliaan (Machi Arends), de consul van Spanje. De architect was de bekende bouwmeester Dada Picus, die naar Cartagena Colombia ging om inspiratie op te doen voor een gebouw waar Machi’s vrouw, Maria Veneranda, verliefd op was.

Bij zijn terugkeer naar Aruba bouwde hij het huis dat we vandaag de dag kennen als Cas Veneranda, een van de grootste huizen van Aruba destijds, gebouwd in Latijns-Amerikaanse neobarokstijl. 

Naast een woonhuis was het ook een bloemenwinkel, een ijssalon en het consulaat van Spanje. In de jaren zeventig werd het gebouw Papiamento Restaurant. Nadat het restaurant was vertrokken, bleef het gebouw leeg staan ​​en in 2014 verwoestte een grote brand een groot deel van het interieur.

Het is de bedoeling dat de restauratie van Cas Veneranda in 2025 voltooid is.

Deel dit artikel