Overheid en Politiek

Gouverneurs ontmoetten Van Huffelen op Aruba

WILLEMSTAD – Van 26 tot en met 28 mei 2024 heeft de Lucille George-Wout een werkbezoek gebracht aan Aruba voor overleg met haar collega’s gouverneurs. Aanleiding was het G3+ overleg tussen de drie gouverneurs en de staatssecretaris van Koninkrijkrelaties Alexandra van Huffelen.

Het G3+ overleg vindt tenminste twee keer per jaar plaats. Hierbij is onder andere gesproken over actuele aangelegenheden van gemeenschappelijk belang van de landen en Koninkrijksaangelegenheden. Wat die onderwerpen zijn, is niet bekend gemaakt.

Gedurende het bezoek hebben de ggouverneurs en de staatssecretaris tevens een bezoek gebracht aan de Universiteit van Aruba, waarbij de delegatie een rondleiding kreeg door het Maria-convent en aldaar een toelichting kreeg op het Sustainable Island Solutions through Science, Technology, Engineering and Matematics (SISSTEM)-programma. Tijdens het diner is stil gestaan bij het aanstaande afscheid van staatssecretaris van Huffelen in verband met de vorming van een nieuw kabinet in Nederland.

SISSTEM

Het Sustainable Island Solutions through Science, Technology, Engineering and Mathematics (SISSTEM) programma is een gezamenlijk initiatief van de regering van Aruba en de Universiteit van Aruba en streeft naar de oprichting van een nieuwe SISSTEM-faculteit aan de universiteit, met speciale focus op Science, Technology, Engineering en Mathematics (STEM).

De belangrijkste doelstelling van het programma is om de Universiteit in staat te stellen onderwijsprogramma’s op tertiair niveau aan te bieden, evenals een onderzoeksaanbod met de nadruk op STEM. De academische en curriculaire component van het SISSTEM-programma wordt momenteel ontwikkeld door de Universiteit van Aruba in samenwerking met de Leuven Universiteit in België. 

Het Mariaklooster, nu onlangs gerenoveerd, is de thuisbasis van het SISSTEM-programma van de Universiteit van Aruba en zal de capaciteit van de universiteit vergroten, met name voor de STEM-bachelor- en masterprogramma’s, die al plaats bieden aan 35 studenten en elf Ph.D. onderzoekers/docenten.

Deel dit artikel