Aruba

Situatie met stroom op Aruba blijft delicaat

ORANJESTAD – Een dag nadat WEB samen met ELMAR alarm sloeg over de stroomvoorzieningssituatie, blijft de situatie onveranderd. “Ja, het verzoek blijft staan,” bevestigde WEB-woordvoerder Asja Dongen vanochtend aan Noticiacla. Het is duidelijk dat de stroomvoorzieningssituatie delicaat blijft, vooral gezien het warme weer en de geringe wind, waardoor voorzichtig moet worden omgegaan met stroomverbruik.

WEB waarschuwde de gemeenschap gisteren over de situatie. Het bleek dat de wind gedurende de dag volledig zou afnemen, met als gevolg dat er onvoldoende windenergie geproduceerd zou kunnen worden. In het licht hiervan en omdat er eenheden in onderhoud waren, besloot WEB om zijn eigen energieverbruik te verminderen.

Daarnaast nam WEB direct contact op met diverse grootverbruikers van energie om te zien wat zij konden doen om hun verbruik zoveel mogelijk te verlagen of om hun generatoren te starten tijdens de piekuren van gisterenavond van 18.00 tot 22.00 uur.

Dierdoor kon WEB door de piekuren komen zonder de stroomvoorziening te hoeven onderbreken en kon aan de vraag worden voldaan. Gisteren, op 4 juni, bereikte de vraag naar stroom een extreem hoogtepunt van 156 MW, vergeleken met 145 MW in mei 2023. ELMAR heeft ondertussen een bericht uitgegeven met het verzoek aan de gemeenschap om zo min mogelijk stroom te gebruiken.

De drastische stijging in de vraag naar stroom is het gevolg van een combinatie van factoren, zoals de stijgende temperatuur en de groei van de economie en het toerisme. Met de genomen maatregelen probeert WEB de vraag naar stroom te beheersen.

In een update van vanochtend legde de woordvoerder uit dat de waarschuwing blijft gelden voor het hele warme seizoen, dat duurt tot september, oktober. “Zolang de temperaturen hoog blijven,” aldus de maatschappij.

Deel dit artikel