Aruba

Arubaanse studenten ontwerpen autarkische huizen

Arubaanse studenten ontwerpen autarkische huizen

De leerlingen van het Havo-Langtraject-2 van Colegio Nigel Matthew, in San Nicolas, hebben onlangs hun eindproject voor natuurkunde gepresenteerd. De opdracht was: ontwerp een autarkisch huis.

Een autarkisch huis is in feite een autonoom huis.  Daarbij gaat veel aandacht uit naar een meer decentrale energievoorziening, maar worden ook de andere zaken die nodig zijn om te kunnen leven, niet vergeten.

Het gaat om wonen en leven zonder nutsaansluitingen van grootschalige producenten en het maximaliseren van de plaatselijke (biologische) voedingsproductie en de productie van bouwmaterialen met grondstoffen uit eigen streek.

De leerlingen kregen de opdracht om rekening te houden met milieu-aspecten. Hun prestaties op dat gebied werden beoordeeld door Naviel Lue van Directie Natuur en Milieu. Die was onder de indruk van de fantasie in combinatie met het technische inzicht van de leerlingen, als het ging om duurzame energie, hergebruik van water, isolatiematerialen en het composteren van biologisch afval van de groententuin.

Op Arubaanse scholen is de afgelopen tien jaar veel aandacht voor duurzaamheid. Voor leerlingen is dat niet langer een abstract onderwerp, sinds op de daken van veel scholen zonnepanelen liggen, zodat de klaslokalen op een voordelige manier van airco zijn voorzien. 

Deel dit artikel