Aruba

Vaccineren gaat in hoge snelheid door

Vaccineren gaat in hoge snelheid door

Na de vacunathon van afgelopen weekend is het vaccineren de afgelopen dagen in rap tempo doorgegaan. Om de bevolking zo snel mogelijk volledig te vaccineren kan iedereen binnenlopen zonder afspraak.

Dat geldt nu ook voor mensen die al een prik hebben gehad. Die hebben via de Aruba Health App een afspraak gekregen, maar als die hen niet uitkomt, kunnen ze zelf bepalen wanneer ze hun tweede vaccinatie willen krijgen.

De benodigde tijd tussen het eerste vaccin en het tweede vaccin is minimaal drie weken en maximaal zes weken. Iedereen die voor 8 april voor het eerst is geprikt kan zich melden bij de vaccinatiecentra in Santa Cruz of San Nicolas voor de tweede ronde.

Ook is er de mogelijkheid om binnen te lopen voor de eerste vaccinatie. Dat geldt voor iedereen ouder dan achttien jaar. Het enige dat nodig is, is een AZV-kaart, een bewijs van inschrijving van de Algemene Ziektekosten Verzekering. Degenen die langer dan zes maanden op Aruba verblijven, maar geen AZV-kaart hebben, dienen hun paspoort mee te nemen of een geldige vergunning of contract.

‘Rijksgenoten’ met de Nederlandse nationaliteit, ouder dan vijftig jaar en een verblijfsbewijs langer dan drie weken, komen ook in aanmerking voor het vaccin.

Dankzij de nog steeds aanwezige coronamaatregelen, het testbeleid en de vaccinaties, loopt het aantal Covid-besmettingen snel terug. Het RIVM onderzoekt de monsters die worden afgenomen bij personen die zich laten testen.

Maar liefst tachtig procent van de mensen die besmet zijn met Covid-19 draagt de Britse variant van het virus bij zich. Dat blijkt uit het wekelijkse rapport van het RIVM. 

De overige besmettingen bestonden uit een geval van de Braziliaanse variant, vier van de Zuid-Afrikaanse, 29 van de Californische en 26 van de New Yorkse. De Britse en de Zuid-Afrikaanse variant gelden als de meest besmettelijke.

Deel dit artikel