Aruba

Werkgeversorganisaties Aruba: ‘invoering btw goed voorbereiden’

Werkgeversorganisaties Aruba: ‘invoering btw goed voorbereiden’

Aruba krijgt over anderhalf jaar te maken met Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) in plaats van de huidige omzetbelasting BBO. Demissionair Financiën minister Xiomara Maduro liet onlangs weten dat Aruba ongeveer achttien maanden nodig heeft om alle stappen te doorlopen die nodig zijn om de BTW in te voeren. 

Volgens de bewindsvrouw is de invoering ‘een voldongen feit’ en wordt het een tarief van 12,5 procent. Werkgeversorganisaties dringen aan op goede voorbereiding op de invoering. Dat benadrukten de Aruba Hotel & Tourism Association (AHATA), Aruba Trade & Industry Association (ATIA), en de Arubaanse Vereniging van Belastingconsulten (AVVB) tijdens een vergadering met Maduro.

De werkgevers zijn wel blij dat het nu eindelijk gaat gebeuren. Ze dringen al jaren aan op het vervangen van het cumulatieve stelsel van de omzetbelasting BBO door de een of andere vorm van Value Added Tax (VAT), zoals de BTW. Ook het IMF raadt de invoering aan. Overigens is invoering van BTW een van de voorwaarden uit het Landspakket Aruba, dat gekoppeld is aan de financiële steun uit Nederland.

Het grote voordeel van BTW is dat iedereen die betaalt en dat ondernemers met de BTW die zij hun afnemers in rekening brengen, de BTW die zij hun leveranciers hebben betaald, mogen verrekenen. Daardoor is veel beter te controleren dat alle ondernemers aan hun verplichtingen voldoen. Als de BTW wordt ingevoerd, worden verschillend andere belastingen afgeschaft. Daardoor leidt de invoering van de BTW in principe niet tot prijsstijgingen. 

De werkgeversorganisaties dringen aan op een simpel, eerlijk en effectief systeem. 

Deel dit artikel