Aruba

‘Politie en regering negeren me gewoon’

Journalist Sharina Henriquez van Caribisch Netwerk heeft zich fel uitgelaten over het stilzwijgen van de regering en de politie over haar arrestatie. Ze deed dat niet toevallig op 3 mei, de Internationale Dag van de Persvrijheid.

De journalist werd op 22 maart vorig jaar gearresteerd. Een dag eerder had de Arubaanse regering in verband met de coronacrisis de avondklok ingesteld. Voor de pers werd geen uitzondering gemaakt. Henriquez had werkbrieven van het Caribisch Netwerk bij zich op het moment van de arrestatie, maar die werden door de politie niet erkend. Ze moest een boete van duizend florin betalen. Henriquez deed aangifte tegen de politie en de regering vanwege haar onterechte arrestatie en de daardoor geleden imagoschade.

Er werden Kamervragen gesteld over de kwestie en ook had de Nederlandse Vereniging van Journalisten gevraagd om een uitzonderingspositie voor journalisten.

,,Het is van groot belang dat wij dit soort dingen niet accepteren. De persvrijheid is een pilaar van de democratie. We mogen ons niet laten beknotten”, aldus Henriquez.

Ze heeft onlangs excuses gekregen van de Procureur-Generaal en haar strafdossier is gewist. Ook de Nederlandse regering heeft gereageerd.

Door de kwestie is Nederland op de lijst van persvrijheid van de vijfde naar de zesde plaats gezakt.

Deel dit artikel