Aruba

Kleine partijen zoeken elkaar op

Kleine partijen zoeken elkaar op

Het is regeringspartij MEP gelukt om de grootste partij van Aruba te worden. Met negen zetels, waarvan twee restzetels, is de gele partij een kop groter dan de groene AVP. Die partij haalde zeven zetels, waarvan zes op eigen kracht en één restzetel.

De drie kleine partijen die nu in het parlement komen, vormen samen een machtsblok van formaat. Als ze hun krachten bundelen, kunnen zij bepalen hoe de regering eruit komt te zien. De partijleiders van Raiz, MAS en Accion 21 zochten elkaar zondag al op om de mogelijke samenwerking te bespreken.

Marisol Lopez-Tromp, die voor het eerst haar eigen partij heeft, na mislukte avonturen bij MEP, AVP en POR, heeft het bij deze verkiezingen goed gedaan: MAS won twee zetels en werd de vierde partij qua stemmen. Raiz die in 2017 net buiten de boot viel voor een zetel, wist er nu twee binnen te slepen en is met 5430 stemmen op drie na de grootste partij van Aruba.

Een andere verrassing onder de nieuwe partijen is Accion 21 die ook een zetel wist binnen te halen. Leider Miguel Mansur zei direct al met Raiz en Mas zo snel mogelijk om tafel te willen, nog voor de gesprekken beginnen over het vormen van een nieuwe regering.

“Wat we zien, is dat het volk eigenlijk niet wil dat de grote partijen een meerderheid vormen. Wel dat er met de nieuwe, zogeheten kleine partijen een koersverandering moet komen, ongeacht welke regering wordt gevormd. De sleutel ligt in handen van Accion 21, Raiz en MAS om te zorgen dat de regering werkelijk veranderingen door gaat voeren.”

Deel dit artikel