Aruba

Vluchtelingen op Aruba zijn goed af

Vluchtelingen op Aruba zijn goed af
Foto Foto: UNHCR | Caribisch Netwerk

“We zijn enorm onder de indruk hoe Aruba, geconfronteerd met de uitdagingen van de pandemie het heeft gedaan”, zegt Kelly Bendelow, beschermingsofficier van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR voor Aruba tegen Sharina Henriquez van Caribisch Netwerk. “Voedselhulp, vaccinatiebeleid, allemaal hele goede dingen vorig jaar. Er zijn altijd zaken die beter kunnen, maar we zien nu een groeiend aantal projecten vanuit de overheid en gemeenschap ten gunste van de Venezolanen op het eiland.”

Zo wordt er een studie gedaan naar de gevolgen van de migratie voor de lokale arbeidsmarkt en het profiel van de Venezolanen die hier komen. “De situatie is nu eenmaal dat meer dan 5 miljoenen Venezolanen inmiddels zijn gevlucht. Het kan een win win-situatie opleveren voor het land waar ze naar toe vluchten door te kijken in welke sectoren ze ingezet kunnen worden en bijdragen door belastingen betalen.”

Over de vreemdelingendetentie en het uitzetbeleid van Aruba zegt Bendelow dat ze daar nog steeds niet voor pleit. “Het is aan Aruba hoe ze omgaat met migratie en haar grenzen. De omstandigheden in Venezuela zijn echter nog steeds heel uitdagend. We zouden graag hierover in discussie blijven voor een alternatieve status die voor beide kanten werkt.”

Deel dit artikel