Aruba

Aruba viert Beticodag in aangepaste en virtuele vorm

Beticodag, komende dinsdag 25 januari, wordt dit jaar in aangepaste vorm gevierd. Dat meldt het Comité Viering Nationale Dagen. Het Crisisteam heeft de formele ceremonie goedgekeurd, maar met een beperkt aantal gasten en alle gasten moeten zich houden aan de veiligheidsprotocollen. De gemeenschap wordt uitgenodigd om dit vanwege de pandemie samen met familieleden thuis te vieren.

Op maandag 24 januari vindt het Cultureel Manifest virtueel plaats en wordt om 20.00 uur uitgezonden op lokale tv-zenders en virtuele media. Het manifest bevat muzikale presentatie, dans en toespraak van de minister van Cultuur.

Protocolaire Ceremonie

De Protocolaire ceremonie vindt plaats op dinsdag om 9.00 uur. Deze ceremonie begint met de aankomst van de ministers en om 9.00 uur beginnen de presentaties. De ceremonie omvat een muzikaal optreden met zang van kinderen, reflectie, poëzie, toespraak van de premier van Aruba Evelyn Wever Croes en een eerbetoon aan wijlen Gilberto François ‘Betico’ Croes.

Vanwege de geldende veiligheidsprotocollen is de ceremonie niet toegankelijk voor publiek. De straten Vondellaan en Rumbastraat worden afgesloten voor verkeer en voetgangers.

Virtuele wedstrijd Kibra Coco

Dit jaar introduceren de organisatoren een nieuw evenement; een televisiewedstrijd ‘Kibra Coco’, waaraan kinderen van de basisschool vanuit het comfort van hun huis kunnen deelnemen met hun ouders. Er zijn prijzen voor de deelnemer, voor het gezin en voor hun schoolklas.

Er is ook een Betico Challenge. Dit is een uitdaging waarbij de kinderen die deelnemen aan de Kibra Coco-competitie een selfie moeten sturen met familieleden die Kibra Coco spelen op WhatsApp naar 597-2323 en meedoen voor prijzen. Kibra Coco wordt gehouden op dinsdag 25 januari om 17.00 uur en is live te volgen op alle lokale tv-zenders.

‘Kibra Coco’ is een spel in de vorm van een quiz en bestaat uit verschillende niveaus van vragen, interviews en interacties en wordt gepresenteerd door Jeancarlo Espinal.

Schoolmateriaal

Dit jaar is in samenwerking met Nationaal Archief Aruba een korte video gemaakt over de geschiedenis van Betico Croes. Deze video bevat informatie over de jonge Betico, Betico met zijn familieleden, zijn gevecht en het behalen van de Status Aparte. Dit is een educatieve video en is relevant voor de Kibra Coco-quiz op Betico Day.

Er is ook een kleurwedstrijd voor basisschoolkinderen. De tekeningen zijn online beschikbaar om te downloaden en worden de komende dagen ook in de lokale kranten gepubliceerd. Zowel de video als de tekeningen zullen beschikbaar zijn op de Facebookpagina van Gabinete Wever Croes, Ministerie van Cultuur en YouTube van minister Maduro.

De tekeningen dienen uiterlijk maandag 31 januari 2022 op school ingeleverd te zijn. Drie winnaars worden geselecteerd door leden van het Comité Nationale Dagen, die al het ingezonden werk zullen beoordelen. De winnaars worden in februari bekend gemaakt en de bijbehorende prijzen worden aan de winnaars uitgereikt.


Deel dit artikel