Aruba

Betere bescherming van kinderen dankzij Postcode Loterij

Betere bescherming van kinderen dankzij Postcode Loterij
Screenshot Sasja Bökkerink bij Koffietijd van RTL4

Postcode Loterij Nederland heeft een bedrag van 2,3 miljoen euro uitgetrokken voor Unicef Nederland. Dat geld is bestemd om overheden en professionals te helpen om het kinderbeschermingssysteem op Aruba en Curaçao te verbeteren.

Op dit moment schort er veel aan de bescherming van kinderen op de eilanden. Hierdoor lopen kinderen een groter risico op mentale problemen, het ontwikkelen van leerachterstanden en een verminderde sociale ontwikkeling. “Het naarste is dat het van generatie op generatie doorgaat”, vertelde Sasja Bökkerink van Unicef Nederland in het Nederlandse tv-programma Koffietijd.

De hulp is aangevraagd door de regeringen van Aruba en Curaçao, omdat zij zelf de kennis en middelen niet hebben. Wel zien de regeringen dat de urgentie is toegenomen. Vanwege de pandemie zijn veel gezinnen er in inkomen op achteruitgegaan. Dat zorgt voor stress binnen een gezin, wat leidt tot meer kindermishandeling.

Unicef Nederland gaat samen met de professionals op Aruba en Curaçao het onderwerp mishandeling bespreekbaar maken. Ook krijgen ouders opvoedkundige hulp.

Alle professionals die met kinderen werken, zoals leraren, politieagenten en ziekenhuispersoneel leren welke stappen ze moeten zetten als ze het vermoeden hebben dat het thuis niet goed gaat. Ook wordt een duurzaam lokaal kenniscentrum opgezet.

Deel dit artikel