Aruba

Niet meer maatregelen als ziekenhuis Aruba corona aankan

Niet meer maatregelen als ziekenhuis Aruba corona aankan

ORANJESTAD – Zolang de situatie in het Horacio Oduber Hospitaal in Oranjestad onder controle is, neemt de regering van Aruba geen verdere maatregelen in de strijd tegen de omikron-variant van covid-19. Dat zegt premier Evelien Wever-Croes.

De incidentie op Aruba is uitzonderlijk hoog. In de eerste week van dit jaar was die 5.300 per 100.000 inwoners. Ter vergelijking: in Nederland is de incidentie op dit moment 639. Toch leidt dit niet tot meer ziekenhuis- en IC-opnames.

Golven
Tijdens de eerste golf in maart 2020 had Aruba 69 bevestigde gevallen. De tweede golf in augustus 2020 registreerde 1630 positieve gevallen. De derde golf vond plaats tegen het einde van 2020 en veroorzaakte 700 positieve gevallen, maar duurde langer. De vierde golf vond plaats in juli vorig jaar met 1076 bevestigde gevallen en de vijfde en voorlopig laatste golf begon in december. Elke golf is door Aruba anders benaderd.

Vijf golven COVID-19 - 13 maart 2020 - januari 2022.
Vijf golven COVID-19 – 13 maart 2020 – januari 2022

Ziekenhuisopnames
In augustus 2021 bereikten de COVID-gerelateerde ziekenhuisopnames een alarmerend niveau, wat ertoe leidde dat de regering een avondklok instelde van 22:00 tot 05:00 uur. Het ziekenhuis bereikte zijn volle capaciteit en had geen ruimte om gewonden bij ongevallen te behandelen.

Dit heeft er ook toe geleid dat veel patiënten voor ziekenhuisopnames naar Colombia zijn gestuurd. De vierde golf bereikte bijna code zwart en er waren drastische maatregelen nodig om het in te dammen.

De vijfde golf van dit moment vereist tot nu toe geen drastische maatregelen, aangezien er slechts 21 patiënten in het ziekenhuis zijn opgenomen, waarvan drie op de IC en achttien op de algemene afdeling van het ziekenhuis.

Aantal ziekenhuisopnames sinds 1 augustus 2021.
Aantal ziekenhuisopnames sinds 1 augustus 2021

Volgens de minister-president is de huidige situatie in het ziekenhuis onder controle en dat is de indicator voor de autoriteiten om hun adviezen voor meer of minder maatregelen te baseren.


Deel dit artikel