Aruba

Aruba praat met Nederland over herfinanciering corona-leningen

DEN HAAG – Aruba wil de 916 miljoen gulden die tijdens de coronacrisis geleend is van Nederland, herfinancieren. De terugbetaalcapaciteit van het land staat volgens premier Evelyn Wever-Croes niet toe dat dat bedrag in oktober op tafel wordt gelegd, zoals afgesproken.

Vandaag had de premier samen met minister Xiomara Maduro van Financiën en een financiële en juridische team van Aruba overleg met staatssecretaris Alexandra Van Huffelen en haar team.

Dit was de eerste vergadering op regeringsniveau waarin het herfinancieringsprobleem van Aruba is besproken. Er zijn volgens Wever-Croes nog veel meer gesprekken nodig om tot overeenstemming te komen. “Nederland wil ons helpen, we weten wat we moeten doen.”

Het geld dat Nederland leende aan Aruba tegen nul procent rente is voor een groot deel gebruikt om de particuliere sector te ondersteunen tijdens de crisis.

“We hebben de werkgevers een salarissubsidie gegeven om te voorkomen dat mensen hun baan zouden verliezen. Kleine en middelgrote bedrijven hebben financiële steun gekregen, terwijl degenen die hun baan verloren hebben FASE hebben ontvangen, voedselpakketten en andere hulp. Dankzij de hulp van Nederland zijn we erin geslaagd om er weer bovenop te komen en nu is het tijd om te praten over de terugbetaling”, benadrukte Evelyn Wever-Croes.

Deel dit artikel