Aruba

Aruba: Informatie over nieuwe omicron-variant is onjuist

ORANJESTAD – De Directie Volksgezondheid meldt dat de informatie over een mogelijk nieuwe en gevaarlijke omicronvariant ‘XBB.1.16’ niet klopt. Deze variant is volgens de Dienst al sinds april 2023 op Aruba gedetecteerd en de symptomen zijn juist erg mild.

Op dit moment zijn er volgens het RIVM in Nederland geen aanwijzingen dat de omicron-subvarianten meer kans hebben op ernstige ziekte dan eerdere subvarianten.

Gemiddeld worden er op Aruba bijna zeven mensen positief getest met deze variant, maar de meeste besmette patiënten herstellen volledig zonder complicaties.

Antigeentesten die op Aruba gebruikt worden zijn ook effectief bij het opsporen van de omicron-variant. Verschillende laboratoria hebben dit onderzocht en bevestigd dat ze effectief zijn. 

Een zelftest is een antigeentest die geschikt is voor thuisgebruik. Antigeentesten controleren, net als PCR-testen, alleen of je op dat moment drager bent van het virus. De test kijkt niet welke variant van het coronavirus je hebt. Dit vereist verder onderzoek. 

Andere virussen

Naast Covid zijn er andere virussen actief op het eiland, zoals het Adenovirus, Rhinovirus A/B/C, Parainfluenza-virus, Metapneumovirus en het RSV. Deze virussen veroorzaken symptomen als keelpijn, koorts, hoest, sinuscongestie, diarree en/of braken, en hoofdpijn/duizeligheid.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste luchtwegsymptomen, veroorzaakt door het Rhinovirus of Metapneumovirus, worden vastgesteld bij jongeren van nul tot zeventen jaar, terwijl COVID de meeste mensen van achttien tot 65 jaar of ouder treft.

De Dienst Volksgezondheid adviseert Arubanen om extra aandacht te besteden aan handhygiëne, contact te vermijden met mensen die griepachtige symptomen vertonen, meer fruit en groenten te eten, voldoende water te drinken en supplementen te nemen om het afweersysteem te versterken.

Deel dit artikel