Aruba

Drie Arubaanse kandidaten doen mee aan gemeenteraadsverkiezingen

DEN HAAG – Woensdag 16 maart gaan de Nederlanders naar de stembus. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen waren er maar een handjevol Caribische kandidaten. Dit jaar blijken het er fors meer te zijn, maar Aruba blijft wat achter, volgens het overzicht van John Samson, die dat uitzocht voor Caribisch Netwerk.

Mandy Villasmil is kandidaat voor het CDA in Den Haag. Ze staat achtste op de lijst van de christendemocraten. Ze is van huis uit passievol over de politiek, maar dat ze ooit zelf kandidaat zou worden?

“Het is spannend! Mijn vader was op Aruba heel lang politiek betrokken, dus ik heb al veel geleerd. En toen werd ik benaderd door CDA Den Haag of ik op de lijst wil. Ik dacht: voor mij is dit echt een kans om onze Caribische mensen hier in de stad te helpen.

Veel van onze studenten hebben het moeilijk. Ze denken: ik ben hier toch tijdelijk, wat kan het me boeien? Nou, veel! Dit gaat erom dat jij vertegenwoordigd bent, over jouw kwijtscheldingen, wonen en goed openbaar vervoer. Er wonen meer dan 15.000 Caribische mensen in Den Haag, we zouden samen heel veel kunnen bereiken. Laten we naar de stembus gaan!”

Tussen de drukke campagneweken is Mandy Villasmil aan het afstuderen als arts; nog twee weken te gaan. Op Aruba was ze actief in de muziekwereld en heeft een concert georganiseerd voor de komst van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.


In Zwolle is de tweede Arubaanse kandidaat verkiesbaar. Het gaat om Margriet Leest, nummer vijf op de lijst van GroenLinks.

“Als Arubaanse van origine met liefde voor Aruba en de andere eilanden, als docente Engels met internationale ervaring, als gemeenteraadslid in Zwolle en als medemens wil ik me beschikbaar stellen om te helpen, mee te denken om het welzijn én mensenrechten juist te benaderen.

Als wereldburger zet ik me in voor een eerlijk, duurzaam en gastvrij Zwolle. Het is voor iedereen belangrijk om nieuwe ervaringen op te doen zodat verschillende culturen elkaar beter begrijpen. Zo kunnen we ons makkelijker bewegen in de moderne wereld. Het opdoen van deze duurzame ervaringen begint allemaal dichtbij, gewoon thuis door ontmoetingen in onze eigen Zwolse woonstraten! Ook dit is een leven lang leren.”

Margriet Leest werd onlangs genomineerd bij de jaarlijkse award voor Beste Raadslid van Nederland.

Neal Nieuwenkamp, GroenLinks Zwolle (#13)
Neal Nieuwenkamp pleit voor een verjonging van de gemeenteraad. “Zwolle heeft veel culturele rijkdom en daar ben ik trots op. Als beroepsmuziekant zou ik deze sector graag willen vertegenwoordigen, zodat Zwolse kunstzinnigen zich gehoord voelen. En dat onze stad – dankzij hen – nog meer opbloeit. Hetzelfde geldt voor de jonge Zwollenaar. Het zou me daarom erg gelukkig maken als ik deel mag zijn van een jongere gemeenteraad.”

Opvallend: moeder én zoon staan dus op dezelfde lijst van GroenLinks Zwolle. Want Neal Nieuwenkamp (#13) is de zoon van de Arubaanse Margriet Leest (#5).Het overzicht van Caribisch Netwerk is wellicht niet compleet. Ken je iemand anders met een Arubaanse achtergrond die ook meedoet? Laat het ons weten via onze kanalen op sociale media.

Deel dit artikel