Aruba

Incidentie corona neemt op alle eilanden fors af in laatste week februari

Map of Aruba with a cell of the novel coronavirus (COVID-19, 2019-nCoV) in the center of a red viewfinder. White map isolated on a blue green background. (colors used: blue, green, red and black). Conceptual image: coronavirus detected, closing of borders, area under control, stop coronavirus, defeat the virus, quarantined area, spread of the disease, coronavirus outbreak on the territory, virus alert, danger zone, confined space. Vector Illustration (EPS10, well layered and grouped). Easy to edit, manipulate, resize or colorize.

In de maand februari kregen 2.977 mensen op de zes Caribische eilanden in het Koninkrijk een positieve testuitslag. De incidentie op de eilanden is medio januari gestabiliseerd, waardoor geldende maatregelen zijn versoepeld.

De ziekenhuisbezetting is op alle eilanden teruggelopen. De Omikron-variant veroorzaakt doorgaans het grootste deel van de infecties op de eilanden.

Incidentie

Afgelopen week kregen 23 mensen per 100.000 inwoners op Aruba een positieve corona-testuitslag. Een aanmerkelijke daling wanneer gekeken wordt naar de incidentie van twee weken. Van 93 naar 23 per 100.000 inwoners. Er zijn momenteel zeven covid-19-patiënten opgenomen. Een ligt op de IC in Aruba, vijf in Colombia.

Vorige week kregen 95 mensen per 100.000 inwoners op Bonaire een positieve corona-testuitslag. Dat was over twee weken bezien 371, dus ook hier een aanzienlijke daling. Er zijn momenteel geen covid19-gerelateerde opnames.

Curaçao meldde afgelopen maand met 1.664 nieuwe positieve testuitslagen de meeste nieuwe infecties. Vorige week kregen 91 mensen per 100.000 inwoners op Curaçao een positieve covid-19-testuitslag. Een aanmerkelijke daling wanneer gekeken wordt naar de incidentie van twee weken. Van 249 naar 91 per 100.000 inwoners. Er zijn momenteel tien covid-19-patiënten opgenomen, van wie vijf patiënten opgenomen op de IC.

Op Saba zijn afgelopen maand negen nieuwe positieve testuitslagen gemeld en de incidentie afgelopen week was 52 mensen per 100.000 inwoners. Neem je de week ervoor ook mee, dan daalde de incidentie van 209 naar 52.

Op St. Eustatius zijn afgelopen maand 79 nieuwe positieve testuitslagen gemeld en de incidentie afgelopen week was 350 mensen per 100.000 inwoners. Over twee weken bekeken, daalde de incidentie van 891 naar 350.

Op Sint Maarten kregen afgelopen week 40 mensen per 100.000 inwoners een positieve testuitslag. Dat was over twee weken bezien 93. Dus ook hier een aanmerkelijke daling. Er is momenteel één covid-19 gerelateerde opname.

Ziekenhuisbezetting

Op dit moment zijn er 434 actieve cases op alle zes eilanden opgeteld. Curaçao neemt het grootste aandeel voor zijn rekening, 288 mensen zijn daar besmet, Aruba volgt met 55 patiënten, Sint Maarten met 48 en Bonaire met twintig. Sint Eustatius heeft 22 actieve besmettingen en Saba een.

Op de lokale verpleegafdelingen liggen zes patiënten, vijf op Curaçao en een op Aruba. Zeven patiënten liggen op een IC, van wie vijf op Curaçao, een op Aruba en een op Sint Maarten.

Deel dit artikel