Aruba

Na twee jaar is Dag van Volkslied en Vlag weer terug op Aruba

Vanochtend was het protocollaire startsein voor de Dag van het Volkslied en de Vlag op Aruba. Overal op het eiland wappert de Arubaanse vlag en de mensen gaan gekleed in de kleuren van de vlag. Er stond een stevig wind, waardoor de tent met hoogwaardigheidsbekleders bijna de lucht in werd geblazen.

Het is vandaag voor het eerst sinds twee jaar dat de dag weer gevierd word. Door de coronapandemie waren vieringen en feesten al die tijd niet mogelijk.

De officiële aftrap was vanochtend om 09.00 uur op het Plaza Libertador G.F. Betico Croes. Naast gouverneur Alfonso Boekhoudt en de regering, waren ook de parlementariërs en andere genodigden aanwezig.

Voorbeeld

Evelyn Wever Croes benoemde in haar toespraak de lastige situatie waarin Aruba verkeert als gevolg van de pandemie. De premier vindt dat Aruba desondanks een voorbeeld is voor veel andere landen. Aruba zou complimenten krijgen voor de manier waarop de pandemie onder controle is gebracht.

Wever-Croes heeft het volste vertrouwen dat Aruba de pandemie goed doorkomt. “We moeten doorzetten met dezelfde moed om gelukkig te zijn. Luister naar de woorden van ons Volkslied”, aldus de premier.

Na haar toespraak volgden liederen van kinderen en verschillende dansgroepen. Ook Aishel trad op. Zij won dit jaar Kanto pa Aruba. Met een defilé van geüniformeerde groepen eindigde de protocollaire ceremonie aan het eind van de ochtend.

Dushi Tera

De vlag van Aruba werd officieel in gebruik genomen op 18 maart 1976, samen met het officiële volkslied, de ‘Aruba Dushi Tera’, omdat Nederland op die datum in 1948 Aruba het recht toekende om zelfstandig te worden binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Deel dit artikel