Aruba

Aruba sluit luchtruim voor alle Russische vliegtuigen

P$ MES Boeing 767 Roman Abramovitsj - foto Daniel Jef

De P4 MES geregistreerde Boeing 767 van Roman Abramovitsj landt op Sint Maarten | Foto’s Daniel Jef

ORANJESTAD – Aruba heeft het luchtruim gesloten voor alle vliegtuigen die in handen zijn van Russen. Daarnaast worden zeven vliegtuigen die in bezit zijn van Russische oligarchen en op Aruba staan geregistreerd, uit het Arubaanse luchtvaartregister geschreven.

Dat heeft minister van Transport Ursell Arends bevestigd. Minstens tien op Aruba geregistreerde vliegtuigen zijn in handen van Russische oligarchen waartegen internationale sancties zijn afgekondigd. Het gaat onder anderen om Roman Abramovitsj en Viktor Vekselberg, een goede vriend van Putin.

Roman Abramovitsj heeft vier toestellen geregistreerd op Aruba. Een Boeing 787 en een Boeing 767 en twee helikopters die op zijn privéjachten staan. Viktor Vekselberg heeft een Airbus A319 geregistreerd op Aruba.

Arends stelt dat Aruba de maatregelen al eind maart heeft genomen, enkele weken na het ingaan van de internationale sancties tegen Rusland. In het luchtvaartregister, dat een lucratieve bron van inkomsten is voor Aruba, staan meer vliegtuigen op naam van personen uit de voormalige Sovjet-Unie.

Deel dit artikel