Aruba

‘Aruba onderschepte slechts twee van de drie Venezolaanse bootjes’

ORANJESTAD – Van de drie boten die vorige week vertrokken uit Venezuela richting Aruba, zijn slechts twee onderschept door de autoriteiten. Dat zeggen Venezolanen die achterbleven in de gemeente Los Taques op het schiereiland Paraguaná tegen de krant El Pitazo.

Volgens de krant betalen reizigers voor hun oversteek bedragen tussen de 500 en 1.000 US dollar.

“Hier is geen water, geen internet, de elektriciteit valt elke dag uit en er is geen werk. Mensen sterven van de honger, het eerste waar ze aan denken is het land verlaten en elk plan ziet er goed uit. Noodzaak dwingt onze kinderen om een ​​toekomst te zoeken omdat er voor ons geen kans meer is”, aldus een buurtbewoner tegen de krant. Hij wil liever niet met naam genoemd worden.

Inwoners van de kustzone verzekerden dat er in de laatste dagen van het jaar drie boten vertrokken naar Aruba. Hoewel er geen lijst is van de mensen die Paraguaná verlieten, hoorde men wel dat één boot erin geslaagd is om met zijn passagiers over te steken en Aruba te bereiken. De andere twee werden onderschept.

De migranten zaten verstopt in de mangroven. In Villa Marina, de haven in Punto Fijo, willen weinig mensen informatie geven over clandestiene reizen of de procedure die tussen 29 december 2022 en 1 januari 2023 is uitgevoerd.

El Pitazo bevestigde bij de lokale vissersraden dat de twee boten die op Aruba zijn vastgehouden, eigendom zijn van bewoners van Villa Marina, maar niet bij de organisaties zijn geregistreerd.

De reizen werden clandestien worden georganiseerd juist in de laatste dagen van het jaar in de hoop dat er minder politie-operaties op het eiland zouden plaatsvinden. Ook was bekend dat het plan was om elke dag in een boot te reizen en via verschillende gebieden binnen te komen, om de beveiliging te omzeilen.

Deel dit artikel