Aruba

Eis van 24 maanden voor politicus Howell op Aruba

Foto: NoticiaCla

ORANJESTAD – Het Openbaar ministerie in Aruba heeft een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden en een geldboete geëist tegen tegen politicus Alan Howell, voormalig Statenlid van de POR.

Medeverdachte Jacky van Putten, penningmeester van deze partij, hoorde een werkstraf van 200 uur plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden met een proeftijd van drie jaar tegen zich eisen. 

Howell wordt verweten meer dan 190.000 florin aan subsidie te hebben verduisterd met medewerking van Van Putten. Het ging om subsidie van de overheid voor de partij.

Daarnaast wordt Howell oplichting en valsheid in geschrifte ten laste gelegd. Ook Van Putten wordt van verduistering, oplichting en valsheid in geschrifte beschuldigd.

De officier van justitie benadrukte in zijn requisitoir dat deze zaak, die bekend staat als Diamante, geen alledaagse strafzaak is. Politici zoals Howell liggen in een kleine samenleving als die van Aruba onder een vergrootglas en hebben een voorbeeldfunctie voor iedereen, zegt het OM.

“De schade die Howell met zijn gedragingen heeft berokkend aan de samenleving, is vele malen groter dan het geld dat is verduisterd. Het tast een belangrijke pijler van de democratie aan, namelijk het vertrouwen in de overheid”, zegt de officier van Justitie. “De burger moet erop kunnen vertrouwen dat politici integer zijn en ook dat er zorgvuldig wordt omgegaan met publiek geld.”

De rechter doet op 24 maart uitspraak.

Deel dit artikel