Aruba

‘Koninklijke’ foto’s van de eilanden uit 19e eeuw nu online te zien

ORANJESTAD – Op het digitale platform van de nationale bibliotheek van Aruba en op www.koninklijkeverzamelingen.nl staat een set foto’s uit een fotoalbum dat de bevolking van de zes eilanden van de Kolonie Curaçao in 1904 aan de Koningin Wilhelmina cadeau heeft gedaan. Er zitten 32 foto’s uit Aruba tussen, en die zijn nu online te zien. Op latere datum komen er nog 239 foto’s bij.

Dit kostbaar uitgevoerde album is een schenking van de Gouverneur van Curaçao, als vertegenwoordiger van de ingezetenen van de eilanden Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba.

Het werd aangeboden aan koningin Wilhelmina ‘…uit dankbaarheid en vreugde over het gelukkige herstel uit eene zware ziekte…’ I

n 1902 was de koningin ernstig ziek, waarbij van alle kanten werd meegeleefd. Op de eilanden werd gevraagd foto’s in te leveren voor een album voor de koningin, een initiatief dat blijkbaar veel instemming kreeg.

In 1903 werden de foto’s op Curaçao geëxposeerd, waarna ze naar Amsterdam werden gestuurd om te worden ingebonden.

Uiteindelijk kon de gouverneur het geschenk op 29 augustus 1904 persoonlijk aan koningin Wilhelmina aanbieden. Ze vroeg hem alle betrokkenen mee te delen dat ze deze hulde ten zeerste waardeerde, hoogst ingenomen was met het fraaie album en van de inhoud met belangstelling kennis had genomen.”

Het is in de bibliotheekcollectie opgenomen als onderdeel van de themacollectie ‘Koninklijk Huis – Aruba’ die zij samen met onder andere Archivo Nacional Aruba en UNOCA (en Beeld en Geluid) aan het vullen zijn met beelden uit al onze collecties samen. Er staan nu al bijna 1200 items in.

Eind januari komt het koninklijk paar samen met de kroonprinses op Aruba, en ter gelegenheid daarvan is de nationale bibliotheek ermee bezig.

De collectie is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Koninklijke Verzamelingen, Den Haag en Coleccion Aruba/Nationale Bibliotheek van Aruba. De technologie maakt dit soort samenwerkingen en collectie uitwisselingen mogelijk, en dus kunnen foto’s uit ‘buitenlandse’ collecties ook in een ‘lokale context’ getoond worden.

Deel dit artikel