Aruba

Eerste tumor met nieuwe apparatuur ziekenhuis Aruba verwijderd

ORANJESTAD – Het Horacio Oduber Hospital op Aruba heeft vorige week voor het eerst en met succes een hersentumor verwijderd met behulp van de Stealth neuro-navigatie. Tijdens de operatie werd ook de Sonopet, een ander recentelijk aangeschaft apparaat van het ziekenhuis gebruikt.

De operatie werd uitgevoerd in samen werking met het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Het ziekenhuis in Aruba heeft sinds vorig jaar een speciaal samenwerkingsverband met Utrecht.

Een wisselende groep neurochirurgen zal vanuit Utrecht ongeveer 110 dagen per jaar werken op het eiland. Ze ondersteunen de enige neurochirurg op Aruba, Gregory Lacle en gaan behandelingen uitvoeren die voorheen op Aruba niet mogelijk waren. Ook wordt gewerkt aan het opleiden van neurochirurgen.

Die samenwerking werpt volgen het ziekenhuis zijn vruchten af: achttien patiënten konden op Aruba worden geopereerd die nu niet naar het buitenland hoefden te worden gestuurd.

Stealth

Neurochirurg Greg Laclé van het ziekenhuis in Oranjestad legt uit hoe de ‘Stealth’ werkt: “Je kunt dit apparaat zien als een GPS, maar in dit geval om door de hersenen van de patiënt te navigeren. Het navigatiesysteem kan worden gebruikt voor hersenoperaties, ruggenmergoperaties en zelfs oor-/keeloperaties.”

Het systeem registreert preoperatieve beelden van de patiënt, zoals MRI- of CT-scans, en real-time beelden die tijdens de operatie worden vastgelegd door een LED-camera.

“De chirurg kan een projectie van het chirurgische gebied kiezen uit een set 3D-beelden, de beeldgegevens van verschillende bronnen combineren en de camerapositie aanpassen voor een beter zicht op het chirurgische gebied.”

Daarna werd het andere nieuwe apparaat van het ziekenhuis, de Sonopet, gebruikt om de tumor op een zeer nauwkeurige en optimale manier te verwijderen, zodat de patiënt sneller en beter kon herstellen.

Onmisbaar

De ‘Stealth’ en de Sonopet zijn volgens ziekenhuisdirecteur van Jacco Vroegop onmisbaar voor verschillende grote neurochirurgische operaties. “Je hebt beide nodig om het volledige spectrum van neurochirurgie met precisie uit te voeren.”

“Dankzij de samenwerking tussen HOH, UMC Utrecht en natuurlijk verzekeraar AZV, hebben we deze apparatuur naar ons eiland kunnen halen.”

Deel dit artikel