Aruba

Centrale Bank: Arubanen beducht om slechtere economie en werkgelegenheid

ORANJESTAD – Het vertrouwen van consumenten is verder afgenomen in het tweede kwartaal van 2023. Aan het einde van het tweede kwartaal waren consumenten voornamelijk bezorgd over verslechterende zakelijke en economische omstandigheden, het vinden van een nieuwe baan en de verslechterende financiële positie van de overheid . Dat meldt de Centrale Bank van Aruba op basis van consumentenonderzoek.

Bovendien meldde 39 procent van de respondenten een verslechterende financiële positie van hun huishouden in het tweede kwartaal. Maar liefst 93 procent van alle respondenten gaf aan dat ze verwachten dat de prijzen in de komende zes maanden zullen stijgen.

Zowel de index voor toekomstige verwachtingen als de index voor de huidige situatie namen af.Het aantal respondenten dat aangaf dat het afsluiten van een hypotheek moeilijke zou worden, steeg naar 68 procent, dat was 65 procent.

Wat betreft het afsluiten van een lening, gaf 69 procent van de respondenten aan dat dit nu toch niet te doen als dat nodig mocht zijn. Het percentage respondenten dat aangaf dat de tijd niet geschikt is om een auto te kopen en om een grote huishoudelijke apparaat aan te schaffen, bleef onveranderd op respectievelijk 73 procent en 56 procent.

Bovendien gaf 56 procent van de respondenten aan nu niet op vakantie te gaan vanwege economische redenen.

Prijzen

Deze cijfers laten zien dat consumenten zich steeds meer zorgen maken over de economie en hun financiële situatie. De stijgende prijzen spelen hierbij een belangrijke rol, aangezien bijna alle respondenten verwachten dat de prijzen in de nabije toekomst verder zullen stijgen. Dit kan volgens de Centrale Bank leiden tot een neerwaartse spiraal van consumentenuitgaven, wat op zijn beurt de economische groei kan belemmeren.

Het is begrijpelijk dat consumenten voorzichtiger zijn met het nemen van grote financiële beslissingen, zoals het kopen van een auto, het afsluiten van een hypotheek of het aanschaffen van een groot huishoudelijk apparaat, aldus de Bank.

Als de consumenten het vertrouwen verliezen in de economie en hun eigen financiële situatie, zullen ze terughoudender zijn om geld uit te geven aan dergelijke grote aankopen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor sectoren zoals de auto-sector en de huizenmarkt, die sterk afhankelijk zijn van consumentenbestedingen.

Het is van cruciaal belang dat de overheid en het bedrijfsleven aandacht besteden aan de zorgen van consumenten en actie ondernemen om het vertrouwen te herstellen. Een duidelijk en effectief beleid om de economie te stimuleren en prijsstijgingen onder controle te houden, kan helpen om het consumentenvertrouwen te herstellen en de economie weer op het juiste spoor te krijgen.

In deze onzekere tijden is het begrijpelijk dat consumenten voorzichtig zijn en zich zorgen maken over hun financiële toekomst. Het is aan de beleidsmakers en de zakenwereld om met verstandige maatregelen te komen die het vertrouwen herstellen en de economie weer op het pad van groei brengen. Alleen op die manier kunnen we de uitdagingen van deze moeilijke periode overwinnen en een gezonde en welvarende toekomst voor Aruba veiligstellen.

Deel dit artikel