Politie en Justitie

Eigenaar mishandelde Khaleesi krijgt taakstraf en boete

Foto: NoticiaCla

ORANJESTAD – Politicus Alberto Groeneveldt, het baasje van de mishandelde hond Khaleesi is vanochtend veroordeeld tot zestig uur taakstraf, waarvan twintig uur voorwaardelijk, en een boete van 750 florin. Na ongeveer twee uur behandeling van de zaak, trok de rechter zich terug voor intern overleg en besloot vervolgens direct uitspraak te doen. Zowel het OM als Groeneveldt gaan niet in hoger beroep tegen de uitspraak.

Het hondje Khaleesi werd in erbarmelijke omstandigheden en zwaargewond gevonden met een strop om haar nek. Ze bleek ook te zijn vastgeketend aan een boom en had zes puppy’s bij zich liggen. Rondom de nek van Khaleesi was een diepe snijwond te zien. Khaleesi werd weggehaald en kwam in dierenopvang Luna terecht, waar een week later stierf.

Het incident leidde op het eiland tot een golf van woede, verdriet en oproepen tot gerechtigheid. De zaak bracht een brede discussie en demonstratie op gang over dierenrechten en de noodzaak strengere wetgeving op te stellen op het gebied van dierenwelzijn in Aruba.

De rechter zag tijdens de behandeling dat de opschudding in de samenleving, ook impact heeft gehad op Groeneveldt. Hij werd na het incident uit zijn partij MAS gezet.

Bewezen

De rechter achtte wettelijk bewezen dat de politicus meer dan eens opzettelijk en volledig onder zijn verantwoordelijkheid en zorg, pijn heeft veroorzaakt aan de hond en deze heeft benadeeld. Hij verzuimde om de nodige zorg te verlenen, zoals medische zorg, water, voedsel en beschutting.

Bovendien is bewezen dat er sprake was van voorwaardelijk opzet en dat Groeneveldt bewust en vrijwillig handelde door zijn nalatigheid. Het is ook bewezen dat Groeneveldt vanaf januari van dit jaar tot en met 26 maart jongstleden, meerdere keren zijn plicht om voor de hond te zorgen heeft verwaarloosd.

Dit alles maakt dat hij een strafbaar feit heeft gepleegd. De rechter kon zich vinden in de geëiste straf en zag geen reden hiervan af te wijken. Naast de taakstraf en de boete krijgt Groeneveldt ook een proeftijd van 3 jaar. Als de boete niet wordt betaald, moet hij vijftien dagen gevangenisstraf uitzitten en als de taakstraf niet wordt voltooid, moet hij dertig dagen de cel in.

Deel dit artikel