Aruba

Vertraging en controverse rondom homohuwelijk in Arubaans parlement

ORANJESTAD – De behandeling van de wetgeving voor het homohuwelijk in het Arubaanse parlement kende vandaag een vertraagde start door een onverwachte schorsing, aangevraagd door regeringspartij MEP. Dat meldt de nieuwssite NoticiaCla. Deze vertraging ontstond nadat de parlementsregels werden aangepast waardoor leden die zich onthouden van stemming in de zaal mogen blijven, in plaats van de zaal te verlaten zoals eerder vereist was.

De zitting, die een uur later dan gepland begon, trok veel belangstelling vanwege de potentieel ingrijpende gevolgen van de wet. Indien aangenomen, maakt de wet het mogelijk voor partners van hetzelfde geslacht om in Aruba met elkaar te trouwen, een significante stap voorwaarts voor de LGBTQ+ gemeenschap op het eiland.

De eerste spreker, de onafhankelijke parlementariër Ryçon Santos do Nascimento, sprak zich uit tegen het wetsvoorstel. Hij betoogde dat het menselijk lichaam niet ontworpen is voor dergelijke veranderingen, verwijzend naar de natuurlijke functies van het vrouwelijk lichaam. Zijn standpunt weerspiegelt de verdeeldheid in het parlement over deze kwestie.

De wijziging in de stemprocedure is controversieel en wordt door de oppositie gezien als een tactiek die hen benadeelt. Onder de nieuwe regel moet een hoger aantal stemmen behaald worden voor een meerderheid wanneer leden zich onthouden en toch in de zaal blijven.

De uitkomst van deze sessie is van groot belang, niet alleen voor de betrokken gemeenschap maar ook voor de bredere maatschappelijke en culturele ontwikkelingen in Aruba. De beslissing van vandaag kan de weg vrijmaken voor toekomstige wetgevingsprocessen en de sociale acceptatie van het homohuwelijk op het eiland.

Hoge Raad

De parlementaire behandeling op Aruba staat los van de uitspraak van de Hoge Raad die op 31 mei verwacht wordt. Het advies van de Advocaat-generaal, eind december vorig jaar was dat een eerdere van het Hof in Willemstad in stand moet worden gehouden, waardoor het homohuwelijk zonder wetswijziging bij aanvraag moet worden afgesloten door ambtenaren van de burgerlijke stand.

Deel dit artikel