Banken

CBA geeft schot voor boeg inzake verkoop Banco di Caribe

Een ATM van Banco di Caribe bij Paradera. Foto: Banco di Caribe

ORANJESTAD- De Centrale Bank van Aruba (CBA) is naar het zich laat aanzien ‘not amused’ over een door de Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten (CBCS) uitgegeven persbericht over de verkoop van de Banco Di Caribe aan de United Group van zakenman Gregory Elias. CBA stelt in een eigen persbericht dat de verkoop van de bank pas plaats kan vinden, op het moment dat ook zij daar goedkeuring aan geeft.

“De Centrale Bank van Aruba (CBA) heeft kennis genomen van het persbericht van 16 september 2021 getiteld Banco di Caribe zet in op verdere groei als onderdeel van United Group Holdings van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS schrijft CBA.

Volgens het bericht van CBCS omvat de verkoop alle bancaire activiteiten omvat van Banco di Caribe op Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten, als ook de verzekerings- en investeringsactiviteiten van Van der Lubbe Assurantien N.V., Bancarib Real Insurance Curaiçao N.V. en BdC Investments B.V.

Banco di Caribe wordt, zeer tegen de zin van eigenaar Hsuhang Ansary, verkocht door de CBCS om zo tekorten bij moedermaatschappij Ennia -ook eigendom van Ansary- weer aan te vullen. Door een aantal transacties dat de goedkeuring van de Centrale Bank niet had, trok Ansary een belangrijk deel van het kapitaal van Ennia Caribe weg, waardoor de bank niet langer voldoet aan belangrijke criteria van de toezichthouder.

Verboden

“CBA hecht er waarde aan om het publiek te informeren dat ingevolge artikel 17, eerste lid, van de Landsverordening toezicht kredietwezen het een natuurlijke persoon of rechtspersoon verboden is zonder voorafgaande toestemming van de CBA een gekwalificeerde deelneming in een kredietinstelling te verwerven”, aldus CBA.

Dit betekent zoveel het belang in Banco di Caribe Aruba N.V. pas kan worden verkocht aan een ander, als CBA daar ook haar zegen aan geeft. Afgaande op het persbericht van CBA is dat nog niet het geval.

Deel dit artikel