Aruba

College financieel toezicht Aruba zwijgt over ingrijpen

ORANJESTAD – De regering van Evelyn Wever-Croes moet nu eindelijk in actie komen om de zware financieel problemen van het land aan te pakken. Maar of dat gepaard gaat met een aanwijzing vanuit Den Haag laat het College Aruba financieel toezicht, na haar bezoek aan het eiland, in het midden.

Twee weken geleden schreef het College nog een prangende brief aan de Arubaanse minister van Financiën, waarin het dertien al eerde gegeven adviezen tegen het licht hield die niet waren opgevolgd.

De brief werd afgesloten met de oproep om de dertien adviezen te implementeren of anderszins de toezichthouder tevreden te stellen voor gisteren, 24 juni. Zo niet, dan zou het College Den Haag inlichten, met een advies om in te grijpen, of ambtelijk gezegd: een aanwijzing te geven.

Van die stelligheid is na het bezoek aan Aruba niets overgebleven. Maar uit de persverklaring wordt wel duidelijk dat alle pijnpunten nog steeds op tafel liggen.

Economische groei

De toezichthouder verwondert zich over het feit dat het toerisme in de maanden april en mei het pre-corona niveau van 2019 is overstegen en de economie van Aruba is herstelt met een groei van ruim zeventien procent, maar dat de extra overheidsinkomsten, die dat genereert, niet worden ingezet om de begroting op orde te brengen en het financieringstekort te beperken. Aruba doet bijna niets om de enorme overheidsschuld van bijna zes miljard florin naar een aanvaardbaar niveau te brengen.

De hoeveelheid rente die Aruba moet betalen is astronomisch hoog en dreigen onbeheersbaar te worden. Een groot deel van Aruba’s overheidsuitgaven kan daardoor niet worden besteed aan beleid.

Oproep

Verder dan een hernieuwde oproep aan de regering van Evelyn Wever-Croes om nu in actie te komen, komt het College na zijn bezoek aan Aruba niet.

Deel dit artikel