Nieuws op Aruba

Honderd dagen in de fosfaatmijnen

ORANJESTAD – Brandweerman Heintje Ras daalt op 2 oktober af in de oude fosfaatmijnen van Aruba en verwacht op 9 januari 2022 pas weer daglicht te zien. Hij gaat deze uitdaging aan om geld in te zamelen voor zijn Fundacion Museo di Antiguedad nos Bieunan Aruba (FMANBA), oftewel het antiquiteitenmuseum, dat hij heeft ingericht in zijn eigen huis, maar dat een groter onderkomen nodig heeft.

Rond 1873 werden er fosfaat ontdekt bij Seroe Colorado en Seroe Colebra. In 1879 werd de Aruba Phosphaat Maatschappij (APM) opgericht. Er werden machines, locomotieven, rails en andere benodigdheden ingevoerd. Er ontstond bedrijvigheid op het eiland en vooral in de haven van San Nicolas. De haven ontwikkelde zich tot een moderne haven. 

Er werd op Aruba fosfaat gewonnen bij Seroe Colorado en Seroe Culebra van 1880 tot 1895. De Aruba Phosphaat Maatschappij bood aan ongeveer 300 mensen werk. Fosfaat werd voornamelijk gebruikt bij de productie van kunstmest, wasmiddelen, antiroestmiddelen en in kleine hoeveelheden in frisdranken, zoals cola.

Het fosfaat kwam aan de oppervlakte voor in lagen tot bijna zes meter diepte. Later werd er ook fosfaat gevonden op grotere diepte. Tussen de mijnen en de baai van San Nicolas liep een smalle spoorbaan waarop een kleine locomotief lange rijen karretjes met fosfaat voortrok. Begin 1880 werd de eerste scheepslading met Arubaans fosfaat naar Engeland verscheept. Later daalde de prijs van fosfaat op de wereldmarkt doordat in meer landen fosfaat werd ontgonnen. In totaal werd er door de Aruba Phosphaat Maatschappij ruim 446.445 ton fosfaat geëxporteerd.

Ras verwacht de honderd dagen in de mijnen vol te maken. Voor die prestatie krijgt hij een vermelding in het Guinness Book of World Records. De brandweerman krijgt ondersteuning van een grote groep vrijwilligers die zorgen dat het hem aan niets ontbreekt. In dat team zitten ook medici.

Deel dit artikel