Aruba

Tekort op de begroting van bijna 300 miljoen

Tekort op de begroting van bijna 300 miljoen

De regering geeft in 2022 een bedrag van 291 miljoen florin meer uit dan er binnenkomt. Dat blijkt uit een presentatie van de begroting door minister Xiomara Maduro van Financiën.

De bewindsvrouw liet zien dat er 8 miljoen florin nodig is om de helft van de salariskorting van de ambtenaren te kunnen afschaffen.  Omdat de meeste gelijkgestelden via gesubsidieerde instellingen worden betaald, moet de subsidiepot met 10 miljoen omhoog. Wel komt er 64 miljoen extra in de landskas via de loonbelasting over de hogere salarissen, maar ook door het afschaffen van de salarissubsidie. De economische ontwikkeling zou volgens de rekenmeesters van de overheid nog eens 42 miljoen florin in het laatje brengen.

De regering denkt 26 miljoen florin nodig te hebben voor enkele grote projecten, zoals Family Justice Center, Bureau Cannabis en Directie Innovatie. Ook stijgen de lasten van de ppp-projecten, zoals de renovatie en uitbreiding van het ziekenhuis. Daarnaast staat een investering van 16 miljoen florin gepland voor de rioolwaterzuiveringsinstallaties.

Aan rente op de uitstaande schulden is Aruba dit jaar 8 miljoen florin kwijt. Die schulden liepen de afgelopen twee jaar flink op door de coronaleningen, tot 1014 miljoen florin.

Als het operationele tekort van 291 miljoen florin wordt opgeteld bij de vervallende leningen ter waarde van 1360 florin, komt de regering over 2022 een bedrag van 1651 miljoen tekort. De leningen bestaan voor 346 miljoen aan internationale leningen, voor 110 miljoen aan lokale leningen en voor 904 miljoen florin aan coronaleningen uit Nederland. Volgens de huidige overeenkomst moet dat laatste bedrag in april van dit jaar worden afgelost. Aangezien dat onmogelijk is, gaat de regering onderhandelen over herfinanciering.

Deel dit artikel