Aruba

80 jaar geleden ontplofte een torpedo met 280 kilo springstof op Druif Beach

80 jaar geleden ontplofte een torpedo met 280 kilo springstof op Druif Beach

Vandaag is het tachtig jaar geleden dat een daverende explosie op Druif Beach in Aruba een eind maakt aan de levens van marinier Leonardus Kooijman en de marinier Johannes Vogelezang. Naast deze, beide op de Marinierskazerne Savaneta geplaatste, mariniers, komen ook luitenant-ter-zee Pieter Joosse en majoor-torpedomaker Dirk de Maagd, beiden geplaatst op de torpedowerkplaats in Curacao, om.

In de nacht van 15 op 16 februari 1942 voert de Duitse onderzeeër U156 torpedo aanvallen uit op diverse tankers bij de Lago raffinaderij en op de aan de Eagle pier gelegen tanker Arkansas. Bij deze laatste aanval belandt er een torpedo op het strand van Druif Beach, ter hoogte van het huidige Divi Aruba All Inclusive resort.

Lt. Pieter Joosse DSC (photo: collection E. Jaeger)

Op 17 februari 1942 worden Joosse en De Maagd overgevlogen vanaf Curacao om de torpedo te demonteren. Vogelezang krijgt de opdracht te assisteren bij de demontage. Nadat de explosieve kop van de romp van de torpedo is verwijderd, wordt er een poging gedaan de kop op te blazen met dynamiet.

Die mislukt en de kop blijft intact. Kooijman, die op wacht staat bij de nabij gelegen Eagle pier, besluit poolshoogte nemen na het horen van de explosie van het dynamiet en voegt zich bij het gezelschap. Hierna besluit men de ontsteker in de kop van de torpedo veilig te stellen door hem met behulp van een lange kabel, bevestigd aan een vrachtwagen, uit de kop te trekken.

Nadat de staalkabel om de ontsteking is aangebracht, maakt men aanstalten om afstand te nemen. Op dat moment explodeert de 280 kg hexaniet in de kop van de torpedo. Kooijman, Vogelezang en De Maagd zijn op slag dood, Joosse overlijdt later in het ziekenhuis. De vier mannen zijn begraven op het Nationaal Ereveld Loenen. In 2010 is bij de Marinierskazerne Savaneta een Anker geplaatst ter herinnering aan hen.


Deel dit artikel