Geen categorie

Drinkwater maken uit de kraan

Het water wat uit de kraan komt is veilig en drinkbaar. Veel mensen vertrouwen het water alleen niet helemaal. Hierdoor kopen veel mensen nog gewoon flessen drinkwater. Dit vertrouwen ze meer omdat ze vaak uit minerale bronnen komen. Hoe kun je drinkwater maken uit de kraan?

Is ons kraanwater verontreinigd?

Er verschijnen regelmatig berichten dat ons kraanwater niet schoon zou zijn. Het kraanwater wordt gemaakt van grondwater of oppervlaktewater. Dit water wordt gefilterd en gereinigd en zo ontstaat ons kraanwater. Het is zo dat deze bronnen steeds meer verontreinigd raken met verschillende stoffen. 

Als er drinkwater geproduceerd wordt, zuiveren ze het water en worden deze stoffen zo goed mogelijk verwijderd. Alleen lukt het niet altijd om deze stoffen geheel te verwijderen. Er kan dus altijd een kleine concentratie van de stof in het water aanwezig zijn. 

Kraanwater drinkbaar

Is het water wat uit de kraan komt dan wel veilig en drinkbaar? Ja, dat is het zeker weten. Drinkwaterbedrijven controleren en testen de kwaliteit van het water voortdurend. Zodra er een te hoge concentratie van een bepaalde stof vastgesteld wordt, mag dat water uit de bron niet gebruikt worden voor het maken van drinkwater. 

Hier zijn wettelijke eisen voor vastgesteld. Dit zijn uiterst strenge eisen die gevolgd moeten worden. Er is hier dan ook strak toezicht op en wordt zeer serieus genomen. Zo is veilig kraanwater gegarandeerd. 

Chemisch stoffen in het water

De reden dat steeds meer mensen zich zorgen maken over de kwaliteit van het drinkwater, komt door de stof bekend als pfas. Deze komt steeds vaker voor en is in opspraak. Maar wat is pfas

Pfas is een chemisch stof die voornamelijk wordt gebruikt in chemische fabrieken. Door het gebruik ervan kan het terechtkomen in het grondwater. Het is een stof waar nog niet veel over bekend is, maar waarvan wel bekend is dat het niet goed voor je gezondheid kan zijn op langere termijn. 

Probleem van pfas

Pfas is een stof die er niet goed uitgefilterd kan worden door de waterzuiveringsbedrijven. Het zijn zulke microdeeltjes en die niet biologisch afbreekbaar zijn. Het komt gelukkig nog niet in hoge concentraties voor in het drinkwater, waardoor het nog niet schadelijk is. 

Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar pfas en de effecten ervan. Daarom kan het nooit kwaad om je water thuis nogmaals te filteren. De waterfilters voor thuis zijn vaak wat effectiever en kunnen bijvoorbeeld stoffen zoals pfas er wel uit filteren. 

Water thuis zuiveren

Toch is het logisch dat steeds meer mensen hun water thuis nogmaals zouden willen filteren. De waterfilters voor thuis zijn vaak wat preciezer in hun werk. Een waterfilter bestaat uit verschillende lagen die zorgen voor de filtering. Zo kan een stof zoals pfas eruit gefilterd worden, maar bijvoorbeeld ook zware metalen die in het water zitten. 

Thuis het water zuiveren kan makkelijk gedaan worden met een waterfilter kan. In deze kan is een waterfilter geplaatst die op dezelfde manier werkt als elke waterfilter. Door verschillende lagen wordt het water vrijgemaakt van eventuele schadelijk stoffen en mineralen. Zo heb je altijd schoon water te drinken!

Deel dit artikel