Geen categorie

Zorg voor een goede conditie van je hond als je op reis gaat

Voor sommige bezitters van honden, is het beslist onmogelijk om hun huisdier thuis te laten als ze langere tijd op vakantie gaan. Voor heel veel landen gelden echter strenge regels voor het meenemen van een kat of hond. Vaak wordt er dan ook alleen een uitzondering gemaakt als je gaat verhuizen. Maar hoe weet je of je hond geen ziekte heeft zoals hotspot hond, oormijt of een andere aandoening, zodat je uiteindelijk thuis moet blijven.

Lees je goed in voordat je naar een bepaald land gaat verhuizen of een langere tijd op vakantie gaat. Zo moet voor honden en katten bij aankomst in Aruba bij de Douane een gezondheidsverklaring (niet ouder dan drie weken) overlegd worden. Daarnaast is een geldig bewijs van vaccinatie tegen rabiës (ouder dan één maand, maar niet ouder dan één jaar) verplicht. Invoer van honden en katten uit Zuid- en Midden Amerika is zelfs verboden. Alleen in verband met verhuizing wordt een uitzondering gemaakt. Ben je toch van plan om een andere diersoort mee te nemen naar Aruba, neem dan vooraf contact op met daar gevestigde veterinaire dienst.

Goede conditie

Het is eigenlijk altijd raadzaam om je hond in goede conditie te houden. Dat kan natuurlijk door veel met je huisdier in beweging te zijn en ook goed te letten op wat voor voedsel het dier krijgt. Daarbij kunnen preventieve supplementen een goede bijdrage aan leveren. Een voorbeeld van zo’n supplement is zalmolie hond. Dit draagt bij tot de algehele gezondheid en weerstand van de hond. Dit heeft mede te maken daar de omega-3 die zich in de visolie hond bevindt. Zo is de gezonde werking van omega-3 ook bekend bij mensen. Zo zijn de vette vissoorten zoals forel, makreel, zalm, sardines en haring belangrijke omega-3 bronnen. Witte (magere) vis bevat ook visvetzuren, maar minder dan de vette vissoorten.

Er zijn behoorlijk wat ziektes die het meenemen van je huisdier op reis in de weg kunnen staan. Maar ook als je op Aruba woont en je hond vaak buiten is of in contact komt met andere honden kunnen zomaar ziektes overgedragen worden. Zo kan bijvoorbeeld een oormijt niet alleen van honden overgedragen worden maar ook door andere dieren. Vaak vertoont de hond dan krabgedrag bij de oren. Krabt of bijt de hond op andere plekken dan kan er een hotspot hond ontstaan.

Wat is een hotspot hond?

Daar is niet een eenduidige verklaring of diagnose op te stellen. Een hotspot hot kan meerdere oorzaken hebben. Vaak bijt of krabt de hond op één bepaalde plek en ontstaat er een kale spot die door al het gekrab steeds groter kan worden. Wat te doen bij een hotspot bij je hond? Als je een dergelijke plek hebt gezien op de huid van je viervoeter, is het een goed idee om snel aan de slag te gaan. Je wilt immers niet dat een oppervlakkige plek zo gaat irriteren dat je hond er ontzettend veel pijn van krijgt, maar ook alleen die vervelende jeuk gun jij je huisdier natuurlijk niet. Een hotspot bij je hond behandelen kan bij de dierenarts – maar je kunt ook zelf de hotspot bij de hond verzorgen. Het kan zijn dat de hond erge pijn heeft en je een pijnstiller hond nodig hebt om het leed in eerste instantie te verzachten. Het is echter noodzaak om elke ziekte of kwaal van je hond op een professionele manier te laten behandelen. Een bezoek aan de dierenarts zal dan ook vaak een eerste logische stap zijn.

Deel dit artikel